نحوه عملکرد ارت الکتریکی – EDS

سیستم EDS شرکت سانا صنعت کنزا مجهز به مدارات امپدانسی جهت جذب الکتریسیته و القای تجهیزات به بدنه مصرف کننده متصل می گردد و دیگر مدارات مغز فرمان وظیفه رصد و تخلیه الکتریکی را به عهده دارند.

مقاومت پایین مدار امپدانسی  EDS، با بدنه مصرف کننده باعث می شود که هر گونه ولتاژ اضافی که بر روی بدنه تجهیزات و سیستم ها به وجود می آید، به سمت مدار امپدانسی جذب شده و مدار امپدانسی آن را با زمین هم پتانسیل می نماید.

استفاده از این روش به صورتی است که مدار امپدانسی یک نقطه صفر بر روی بدنه مصرف کننده ایجاد می نماید، این نقطه صفر ثابت است. با تغییرات زمین تغییرنکرده یا بسیار اندک تغییرمی کند، که این خصوصیت باعث شده است  اختلال در تجهیزات حساس الکترونیکی و ابزار دقیق به حداقل برسد.

 نحوه عملکرد سیستم EDS 

1- حفاظت از اتصال فاز به بدنه

ارت الکتریکی، در صورت بروز مشکل و اختلاف ولتاژ بیش از 50 ولت (طبق استاندارد) بین بدنه تجهیز مصرف کننده و زمین لوکال یا نول شبکه به وجود آید، در کوتاه ترین زمان دستور قطع برق ورودی مصرف کننده را صادر و آن را قطع می نماید.

باید توجه داشت زمین همواره به عنوان نقطه مرجع اندازه گیری در نظر گرفته می شود، و در صورت بروز اختلاف پتانسیل بین بدنه مصرف کننده و زمین لوکال، دلیل آن معمولا نشت فاز و یا اتصال فاز به بدنه تجهیزات می باشد.

عملیات قطع خروجی سیستم EDS، بصورت الکترونیکی و با رصد میکرو در مغز فرمان با سرعت بسیار بالا انجام شده  و از کلید حفاظتی موجود در بازار سرعت بیشتری دارد.

به همین امر بر خلاف روش های مکانیکی و استفاده از  کلید حرارتی، تنش الکتریکی به قطعات حساس تجهیزات، وارد نمی کند.

ارت الکتریکی EDS، با سرعت عملکرد بسیار بالا و مکانیزم عملکردی خاصی، می تواند در حفاظت از اتصال بدنه یا خطای زمین در موتورهای الکتریکی و ترانس های برق بسیار مفید واقع شود. از بروز انفجار یا اتصالات شدید الکتریکی با سرعت بالا حفاظت نموده، برق را قطع نماید.

لازم به ذکراست EDS، بصورت سری با مصرف کننده نصب می شود.

2- حفاظت در زمان شناور شدن نول

نول، طبق استاندارد بعنوان نقطه خنثی و تعادل در شبکه برق عمل می کند. با تغییرات نول شبکه، تعادل شبکه از بین می رود.

قطع نول و یا شناور شدن آن باعث آسیب های فراوان و خسارت های سنگین به مصرف کننده خواهد شد.

EDS  در هنگام بروز مشکل در شبکه نول با قطع نمودن برق خروجی آن از برق ورودی، تجهیزات را در مقابل این مشکل حفاظت کرده و خسارت را بصورت چشمگیر کاهش می دهد.

این مکانیزم در واقع همان مکانیزم ایجاد اختلاف پتانسیل بین نقطه صفر مدار امپدانسی سیستم EDS و نقطه نول می باشد.

در زمان حفاظت از این خطای شبکه برق ممکن است خود دچار آسیب شود و بخشی از آن معیوب شود.

زمین برخی از شهرک های صنعتی، زمین نیروگاه های تولید برق و یا تغییرات مقاومت خاک به دلایلی همچون تغییرات محیطی، جوی، حرارت و برودت، کاهش و افزایش رطوبت، می تواند باعث اختلال گردد.

با توجه مدارات امپدانسی مستقل سیستم EDS، یک نقطه صفر و خنثی ایجاد کرده. به صورت مجزا از زمین در هنگام تامین ارت عمل می نماید.

همین امر از تاثیرات مخرب متغیرات محیطی و زمین که در عملکرد سیستم های الکتریکی و الکترونیکی اخلال ایجاد نموده جلوگیری می کند.

در نتیجه حفاظت قابل اطمینانی را به کاربر و تجهیز می دهد.

سیستم EDS با توجه به عدم تاثیر پذیری از متغیرات محیطی، همواره دارای یک نقطه صفر بدون متغیر نخواهد بود. تغییرات مقاومت زمین در عملکرد آنها اختلالی ایجاد نمی نماید.

3- حفاظت از اضافه ولتاژ

سیستم EDS با استفاده از مدارات هوشمند کنترلی با سرعت حساسیت و سرعت عملکرد بسیار بالا به صورت انلاین در حال رصد برق ورودی می باشد.

در صورتی که وجود اضافه ولتاژ آن را حذف و در صورت  طولانی بودن زمان مشکل خروجی را خود را به صورت استاندارد در زمان تعیین شده قطع و مانع بروز آسیب به تجهیزات متصل به خود می شود.

این سیستم  در قسمت ورودی خود، مجهز به قطعات حفاظتی به جهت کنترل سرج های شبکه برق می باشد.

4- ایجاد نقطه مرجع

لازمه عملکرد هرچه بهتر انواع سیستم های الکتریکی و الکترونیکی حساس اعم از سرور، ابزار دقیق، PLC، وجود نقطه مرجع نزدیک به صفر قراردادی  یا همان نقطه ارت می باشد (اتصال بدنه به سیستم ارت).

با اتصال  بدنه تجهیز به سیستم ارت الکتریکی و یا زمین حقیقی (در صورت دارا بودن شرایط زمین حقیقی) می توان نقطه صفر مرجع را تامین نمود.

مواردی از قبیل اشباع شدن زمین از الکتریسیته مانند: زمانی که زمین در حال تخلیه ضربه صاعقه می باشد.

5- همبندی

به جهت عملکرد حفاظتی هر چه بهتر سیستم EDS در زمان نصب، طبق قوانین مبحث سیزده، قوانین همبندی اجرا می شود که از اهمیت بالایی برخوردار است.

با توجه به استانداردهای موجود کلیه تجهیزاتی که به خروجی سیستم ارت الکتریکی متصل می شوند، باید هم پتانسیل و در غیر این صورت موارد در هنگام نصب سیستم بررسی و رفع عیب می گردند.

6- اتصال ارت

سیستم EDS یک سیستم اتصال زمین می باشد.

با زمین محلی هم پتانسیل می شود که از یک اتصال ساده، ارت مناسبی را برای تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی ایجاد می نماید.

7- حفاظت از صاعقه

نکته مهم در طراحی ارتینگ و سیستم زمین حتما باید چاه صاعقه با سیستم ارتینگ تجهیزات مجزا و حریم آنها از یکدیگر رعایت شود.

  ارت الکتریکی سانا صنعت، تجهیزات را در مقابل ضربات و اختلالات جانبی صاعقه محافظت می نماید.

بطورکلی صاعقه از دو طریق می تواند به سیستم های الکتریکی و الکترونیکی آسیب وارد نماید:

  • برخورد مستقیم صاعقه (تاخت اولیه )
  • ضربات جانبی مانند سرج و امواج الکترومغناطیسی

باید توجه داشت در تاخت اولیه و ضربه مستقیم صاعقه ارت الکتریکی در مقابل ضربه اول نمی تواند حفاظت نماید.

پس نیاز است ولتاژ اول با استفاده از اتصال زمین مستقیم، مهار و تخلیه شود.

ولی در مقابل ضربات صاعقه غیر مستقیم که معمولا بصورت القا الکتریکی، سرج و امواج الکترومغناطیسی پدید می آیند، حفاظت می نماید.

کارشناسان مجرب شرکت سانا صنعت کنزا  آماده پاسخگویی به سوالات و مشاوره رایگان به کاربران محترم می باشد.

شرکت سانا صنعت کنزا به عنوان اولین تولیدکننده سیستم  EDS (ارت الکتریکی) در جهان و همچنین پیشگام در زمینه طراحی و ساخت تجهیزات شبکه برق کم جریان، با ایجاد تفکر فرایند محور گامی بلند در جهت ارتقای کیفیت خدمات ، رضایت کارفرما، بهبود عملکرد محیطی ایمنی، بهداشت حرفه ای و سلامت کارکنان برداشته است.

keyboard_arrow_up